Ik heb zojuist een artikel gelezen over dialectgebruik. Het is een zeer interessant artikel. Hieronder krijgt u wat meer informatie. Veel leesplezier!
Het artikel Knikkeren we nog met bolleketten en marbels? gaat over een onderzoek naar het West-Vlaamse dialect. Dit onderzoek gaat over de vermindering van het dialect. Het valt op dat minder mensen dialect gebruiken. De opvoeding van de kinderen gebeurt meestal in het standaardtaal.
Iedereen weet dat dialect vaak voorkomt. Maar de meesten zien het de vermindering van het gebruik van dialect niet. E zijn verschillende dialecten. De dialecten zijn ook regio gebonden. Je kan grote verschillen merken op enkele kilometers. Er is al veel onderzoek gedaan naar het gebruik van dialecten bij jongeren, maar nooit heb ik al eens een artikel gelezen die spreekt over vermindering van het dialect. Ik wil nu met dit artikel te weten komen hoe het komt dat er minder dialect gesproken wordt.
Het artikel stelt drie hypothesen over de vermindering van het dialect.
- Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis.
- Mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen.
- Hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis.
Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis
De ouderen zijn meestal lager opgeleid en slagen er dus niet in om over te schakelen naar de standaardtaal, omdat ze die niet voldoende beheersen. De jongeren slagen er gemakkelijker in om over te schakelen naar de standaardtaal. De jongeren zijn opgeleid in standaardnederlands en nemen di dan ook mee naar hun verdere leven.
Mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen
Het onderzoek stelt dat de vrouwen minder dialect spreken dan mannen. De vrouwen hebben meer zin in verfijning dan de mannen. De vrouwen konden vroeger ook moeilijk aan een beroep geraken. Om een beter aanzien te krijgen, spraken de vrouwen standaardnederlands. Het onderzoek stelt ook vast dat de vrouwen aan opvoeding doen en dit doen in standaardtaal. De mannen vrezen dat het gebruik van standaardtaal hun imago schendt.
Hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis
Het onderzoek besluit dat ouderen meer dialect spreken dan jongeren, mannen meer dialect spreken dan vrouwen en dat lager opgeleiden meer dialect spreken dan hoger opgeleiden.
Hieronder vindt u het artikel:
https://cygnus.cc.kuleuven.be/bbcswebdav/pid-14538196-dt-content-rid-30433595_2/courses/B-VIVZ-V5H083-1415/artikel%20dialectonderzoek%20in%20Nederlands%20van%20Nu%20%281%29.pdf
Juf Mathilde
Geen opmerkingen:
Een reactie posten