vrijdag 26 december 2014

Besluit onderzoek naar chattaal

Hallo!

Na mijn onderzoek naar chattaal bij jongeren heb ik enkele besluiten getrokken.
Wat me opviel is dat jongeren niet correct kunnen schrijven wanneer ze onderling met elkaar chatten. De jongeren zouden hier meer aandacht aan moeten besteden. De jongeren schrijven er op los zonder na te denken. Het lijkt als het ware dat de jongeren de moeite niet eens willen doen om correct te schrijven. Hun taal dat ze spreken met hun leeftijdsgenoten is namelijk 'cool' volgens hen.

Jongeren moeten er op getraind worden om de standaardtaal te beheersen. De standaardtaal zorgt ervoor dat je verder komt in uw leven. Het is al het ware een emancipatorisch doel. We gebruiken de standaardtaal als middel om verder te komen. Hier moeten de jongeren meer aandacht aan besteden. Niet alleen de jongeren, maar ook de ouders en de scholen.
We zouden een oplossing moeten vinden, maar wat is nu de beste oplossing?


Groetjes
Juf Mathilde

dinsdag 23 december 2014

Chattaal bij jongeren

Dag iedereen!


Voor het vak Taalvaardigheden moesten wij opzoek gaan naar chattaal bij jongeren. We moeten kijken naar de communicatie tussen jongeren onderling. Hierbij letten we op hun spelling en de schrijfwijze van hun woorden. Terwijl ik daarvoor keek ben ik tot het besluit gekomen dat jongeren daar weinig aandacht aan besteden. Dit vind ik best jammer. Wanneer je het eigenlijk aangeleerd krijgt, zou je het altijd moeten toepassen in het dagelijks leven. Zeker wanneer je een sms'je stuurt of wanneer je met elkaar aan het communiceren bent via internet. Er wordt vaak gebruik gemaakt van afkortingen zoals 'mss' en 'idd'. Na mijn onderzoek viel mij er iets op. De jongeren gebruiken veel afkortingen vanuit een andere taal. De afkortingen zoals 'wtf' en 'omg' zijn momenteel een hype in de jongerenwereld. De zinsbouw van de jongeren is niet zo goed. Er worden veel fouten gemaakt op werkwoordsfouten. De woorden die voorkomen in de zinnen worden geschreven zoals ze het horen.


https://www.uantwerpen.be/popup/nieuwsonderdeel.aspx?newsitem_id=663&c=homenl&n=100839 Op de site van de universiteit van Antwerpen kunt u wat meer uitleg vinden.

Tot de volgende,
juf Mathilde